0 items
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Ganesha (ook wel Ganesh of Ganapati Tantra) is één van de godheden uit de Hindoeïstisch religie, waarin je prachtige verhalen vind over de verschillende goden en godinnen die allen een gezicht of vorm van de goddelijkheid (brahman) zijn. Wist je dat de term Hindoeïsme door Westerlingen bedacht is? De Hindoes zelf noemen hun leer Sanatana Dharma: eeuwige leer.

Ganesh is een zeer geliefde God, hij wordt ‘overwinnaar van obstakels’ genoemd, en is de godheid met het olifantenhoofd. Hij is de zoon van Shiva en Parvati, de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen. Wanneer er lastige zaken zijn op je pad, keer je dan tot Ganesh voor leiding en wijze beslissingen.

Hij wordt vaak afgebeeld met een grote blote buik, heeft een rat aan zijn voeten en heeft een olifantenhoofd. Op zijn slurf vind je vaak een Ohm-teken. Wie Ohm chant (zingt) verbindt zich met de oerklank, de trilling van de aarde, Ganesh is daar de verpersoonlijking van. De rat (of muis) is het vervoermiddel van Ganesh. Het staat symbool voor het verlangen, wat onder controle gehouden moet worden en dan een goed vervoermiddel. Zijn ene slagtand duidt op de noodzaak voor de mens om het ego van zich af te schudden en om offers te brengen op het geestelijke pad. Zijn vier armen verwijzen zowel naar zijn vermogen om mensen te helpen als naar dat om kwaad te vernietigen.

Een olifant heeft de omvang en kracht om zich een weg te banen door het oerwoud van de dagelijkse problemen waarmee mensen overal te maken hebben. Zoals we het spoor van een olifant kunnen volgen door een bos dat anders ondoordringbaar zou zijn, kunnen we door de jungle van het dagelijks leven veilig het spoor van zijn grote poten volgen door een deugdzaam leven te leiden. Ganesha’s lichaam symboliseert blijdschap en welwillendheid en zijn rol als brenger van succes. In zijn rol van god van wijsheid geeft zijn grote lichaam zijn rijkdom aan kennis aan die hij in zich draagt.

Een beeld van Ganesh herinnert je aan zijn wijsheid en vrolijkheid, zijn vermogen om licht te vinden in moeilijke tijden. Dat maakt het een goed cadeau om te geven aan mensen die het even zwaar hebben. Of aan jezelf, als geheugensteuntje. Omdat Ganesh een beschermer van reizenden is, heb ik zelf altijd een klein beeldje van hem bij me in de toilettas. Het heeft al op geïmproviseerde mini-altaartjes op veel plaatsen in de wereld gestaan!

 

Shopping Cart
There are no products in the cart!
0